Att kombinera semester och 5:2 dieten

Att kombinera semester och 5:2 dieten är kanske inte det lättaste.  Jag har precis kommit hem från en nästan 2 veckors lång semester. Min mamma fyllde 50 år och bjöd hela familjen på en underbar resa. Vi startade vår resa med några dagar i Palma för att sedan bege oss till Barcelona och se denna vackra stad. Vår kryssning utgick ifrån Barcelona och vi hoppade på en kryssningsrutt som tog oss till flera underbara städer så som Marsielle, Monaco, Pisa, Rom och Neapel. På denna gigantiska båt som hette Liberty of the seas så fanns det STORA möjligheter till matfrosseri!! Maten var gratis och efterrätter fanns tillgängliga överallt och vid alla måltider, både frukost, lunch, middag och mellanmål x 3.

När jag åkte iväg på semestern så bestämde jag mig för att ta ”semester” från 5:2 dieten och fortsätta med den direkt när jag kom hem. Jag skulle alltså inte ha stenkoll på att äta 500 kcal 2 dagar i veckan men däremot så var min plan att äta balanserat och behålla min vikt Jag visste att folk vanligtvis kan gå upp 5 kilo på en kryssning där allt ingår och där det dessutom är fokus på maten under denna kryssning. Jag har ju kämpat flera veckor för att gå ner till den vikt jag vill ha så det kändes dumt att ”överäta” och gå upp allt på semestern. Jag kan ärligt säga att jag njöt av semestern utan att tänka för mycket på vad jag stoppade i mig. Jag åt efterrätter till middagen och  jag tog fika någon gång ibland och glass. Glass var ju ett måste i dessa medelhavs städer. Jag tog några glas vin och jag drack någon drink vid poolen.

När jag vägde mig i morse så hade jag gått upp 300 gram (0,3 kg). När jag ser tillbaka på semestern så tycker jag att jag åt ofta och njöt av den goda maten men eftersom jag följer 5:2 dieten då man enbart äter 500 kcal 2 dagar i veckan så kan en ”normal” dag kännas som mycket mat. Jag åt högst troligt precis under 2000 kcal per dag.  Vilket teoretisk sett ska göra att jag behåller vikten som jag gått ner. Hur tänkte jag då när jag valde mat till frukost lunch och middag? Under frukostbuffén så åt jag glutenfritt bröd, ägg, frukt. Ibland tog jag naturell yoghurt eller havregrynsgröt. 1-2 dagar så lyxade jag till det med pannkakor men då åt jag enbart högst 2 pannkakor med massa frukt. Till det glutenfria brödet så tog jag smör och kalkonskivor som pålägg. Det jag undvek att äta på buffén var en massa ljust bröd, alla bakverk och socker. På lunchen så ät jag oftast frukt, wokade grönsaker, kyckling, köttgrytor, ris, sallad. Någon gång ibland tog jag de sockerfria efterrätterna som fanns på båten. De innehåller fortfarande kcal men inget socker. jag tog även någon pizza slize ibland men det hela handlar om att se helheten under dagen och mängden av det man äter. Äter man balanserat och rätt typ av mat så ska det gå att behålla sin målvikt!

Vi hade en sittning varje kväll kl 21.00 då vi åt en 3-rätters middagen på en underbar restaurang.

Liberty-of-the-Seas-Cruise-Restaurang

Liberty-of-the-Seas-Cruise-Restaurang

Till förrätt så valde jag ofta sallad eller en räkcocktail. Varmrätten blev tigerräkor, lamm, biff eller någon fisk. Det var ofta väldigt lite kolhydrater till rätterna och det var mestadels en god sallad till detta. Ibland drack jag ett glas vitt vin till matten, annars blev det vatten eller cola zero. Till efterrätt så valde jag det sockerfria alternativet, vilket ofta var någon god chokladmousse med bär. Det fanns även väldigt goda sockerfria kakor på båten. När jag tog en glass eller något efterrätt som inte var sockerfri så åt jag aldrig upp hela efterrätten. Jag åt kanske 1 kula glass och en halv efterrätt.

Summa summarum så är det viktigt att tänka på helheten och välja rätt typ av mat på semestern. Man kan fortfarande njuta av semestern och den goda maten, efterrätten och vinet, det handlar bara om en balans och att äta ”lagom” mycket. På båten så fanns det även ett gym som jag nyttjade varannan dag. Nu tycker jag om att träna och det är klart att det är svårare för en person som vanligtvis inte tränar att välja att gå till gymmet under semestern. Men jag tränade ca 40 min, vilket inte tar särskilt mycket utrymme från resterande ledig tid!

Väl hemma igen så tänker jag köra 5:2 igen i morgon och  ser fram emot att få lite detox efter semestern.

Eftersom jag har frossat i räkor under semestern så kommer här ett kalorisnålt räkrecept som kan användas under 5:2 dagarna=)

1 port

  •  2 dl vatten = 0 kcal
  • 1 msk soja = 10 kcal
  • 1 msk maizenamjöl = 28 kcal
  • 1/4 hönsbuljongtärning = 15 kcal
  • 150 g räkor = 115 kcal
  • 2 msk schalottenlök = 14 kcal
  • 60 g bladspenat = 13 kcal
  • 100 gram shiratakinudlar = 10 kcal

 Totalt= 205 kcal 

Så här gör du

Vispa samman vatten, soja, maizenamjöl i en kastrull. Smula ner buljongtärningen i blandningen och låt koka upp och sjuda i några minuter. Skala räkorna, skiva schalottenlöken och grovhacka bladspenaten. Fräs lök och spenat i en stekpanna någon minut. Tillsätt  räkor och stek ett par minuter. Häll över buljongen och shiratakinudlarna. Sjud någon minut. Redo att servera!