Kalorisnåla soppor, 5:2 recept

Snart är hösten här och vad passar då bättre än goda kalorisnåla soppor! Nedan finner ni 3 olika soppor som ingen är över 200 kcal per portion =)

1. Blomkålssoppa för 2 personer, kcal per portion 167,5 

Ingredienser

  • 1 gul lök (100 gram)= 39 kcal
  • 1 potatis (90 gram) =74 kcal
  • 2 dl strimlad purjolök (70 gram)= 21 kcal
  • 2 morötter (180 gram)= 64 kcal
  • 1 litet blomkålshuvud (300 gram)=72 kcal
  • Vatten
  • Salt och peppar
  • Basilikatopping:
  • 1 dl basilikablad
  • 1 vitlöksklyfta=5 kcal
  • 4 msk turkisk yoghurt= 60 kcal

Totalt 335 kcal, 167,5 kcal per portion

Gör så här:

Skala och hacka alla rotsaker. Dela blomkålen i buketter. Fräs löken i en stor kastrull. Lägg i rotsakerna, slå på vatten så det precis täcker. Låt koka tills allt är genommjukt.
Ta upp grönsakerna med en hålslev och mixa den helt släta med en mixer. Häll upp kokvattnet (som grönsakerna tidigare kokats i)häll i en skål, lägg grönsakspurén i kastrullen igen och späd med kokvatten till lagom konsistens. Salta och peppra.
Topping:
Klipp basilikan i småbitar. blanda med yoghurten, smaka av med vitlök.

2. Spenatsoppa, 2 personer, kcal per portion 154 

Det här behöver du till 2 portioner:

  • 250 gram fryst spenat= 50 kcal
  • 1/2 gul lök=19 kcal
  • 2,5 dl vatten= 0 kcal
  • 1/2  grönsaksbuljongstärning= 25 kcal
  • 2 dl lättmjölk= 78 kcal
  • 1 msk maizenamjöl = 28 kcal
  • salt och peppar

Till servering :
3 hårdkokta äggvitor= 48 kcal
en klick turkisk yoghurt (4 msk)=60 kcal

Totalt: 308 kcal för 2 personer, 154 kcal per portion

Gör så här :

Finhacka löken och fräs i en stekpanna, vänd ner spenaten och fräs den ett par minuter under omrörning. Blanda ihop maizenamjölet och mjöljen och tillsätt lite av denna vätskan i pannan och låt sjuda i fem minuter.  Mixa sedan soppan slät med en mixer.
Häll i resten av vätska, och smula ner buljongtärningen. Låt sjuda upp.
Smaka av med salt och peppar.

Finhacka äggen och lägg i botten av en skål, häll över soppan och servera med en klick turkisk yoghurt

3. Fisksoppa, 3 personer, 200 kcal per portion

Ingredienser

  •  2 gula lökar (180 g)= 70 kcal
  • 1 vitlöksklyfta=5 kcal
  • 2 medelstora potatisar (150 g)= 124 kcal
  • 1 morot (90 g)= 32 kcal
  • 1 medelstor squash (300 g)= 51 kcal
  • 1½ l vatten
  • 1 fiskbuljongstärning= 31 kcal
  • 60 g purjolök= 18 kcal
  • 200 g krossade tomater= 52 kcal
  • 200 g torsk= 156 kcal
  • 100 g färdigskalade räkor= 77 kcal
  • Vitpeppar

Totalt: 616 kcal för 3 personer, 200 kcal per portion

Gör så här

Hacka löken, strimla purjon. Fräs löken i en stekpanna några minuter. Pressa i vitlöken.
Tärna morot i mycket små tärningar, potatis och squash i större tärningar och häll ned i fräset. Smula över buljongtärningarna och tillsätt 1½ l kokande vatten samt krossad tomat. Låt soppan småkoka i ca 15 min tills potatis och morot mjuknat. Skumma soppan vid behov. Skär ned fisken i bitar och tillsätt i soppan. Låt puttra tills fiskbitarna är tillagade. När fisken är klar,  tillsätt  räkorna. Smaka av med vitpeppar. SERVERA!