Matvanor

Jag var ute och promenerade igår med en vän till mig som är mammaledig. Vi började diskutera olika hälsoaspekter och kost.  Vi diskuterade bland annat överätande, matvanor i västvärlden samt produkter som kanske inte är så hälsosamma att stoppa i sig.  Alla E nummer som finns i olika matprodukter är inte farliga men är det verkligen bra att stoppa i sig massa konstgjorda ämnen? Personligen så tror jag på att inte äta massa tillsatser utan att försöka äta så naturliga produkter som möjligt. Jag blev så glad när jag såg Ä-märkta produkter i matbutikerna. Syftet med Ä-märket är att underlätta för de konsumenter som söker livsmedel som är fria från tillsatser. Det är också att gynna de producenter som framställer livsmedel med traditionellt innehåll.

Vi diskuterade även överätning i västvärlden och att 5:2 dieten inte bara är bra för  viktnedgång utan jag tror starkt på att det är nyttigt att ibland kontrollera sitt dagliga matintag så att tarmar och kropp får rensas och detoxas lite.

Vår kropp förorena sig själv genom ett felaktigt leverne så som exempelvis stress men  främst genom en allt för dålig kost. Med tiden innebär detta att vår kropp inte fungera optimalt. Detox och fasta vitaliserar hela kroppen och är därför en bra metod för att få kroppen att börja fungera på ett bättre sätt igen. 5:2 dieten är en periodisk fasta/halvfasta och är för många lättare att följa då den inte är lika krävande som långtidsfasta.

Jag läste en intressant artikel om produkten vete som vi stoppar i oss mängder av idag. Den vete vi äter idag har vi nämligen bara ätit under cirka femtio (50) år, de övriga 9950 åren åt vi en helt annan sorts vete. Det gamla vetet (enkorn) som åts förr har idag övergått till (Triticum aestivum) vete. Glutenproteinerna hos ”enkorn” är exempelvis distinkt annorlunda jämfört med dessa proteiner hos ”emmervetet” (ursprungligt vete), vilket i sin tur skiljer sig från glutenproteinerna i ”Triticum aestivum” (de moderna hybridiserade dvärgvetet).

Vete kan vara en viktig pusselbit som förklarar kronisk IBD (Inflammatory Bowel Disease) som utvecklats till en folksjukdom de senaste 50 åren.

Ca 2 miljoner svenskar lider av IBS (Irritable Bowel Syndrome). IBS är en av världens vanligaste sjukdomar, som kan ge förstoppning, diarré, besvärande gasbildning och magsmärtor. Här kan dagens vete vara en viktig pusselbit och förklaring.

Läs hela artikeln om vete här: 

http://www.kostdemokrati.se/optimal/2012/08/22/brodberoende-hur-vetet-gor-dig-fet-och-skadar-din-halsa/