Experter positiva till periodisk fasta

5:2 dieten och periodisk fasta blir bara mer och mer uppmärksammat i media. Idag hade till exempel Expressen en lång artikel om att många experter är positiva hur den här typen av diet påverkar människors hälsa.

Många positiva hälsoeffekter med periodisk fasta

I artikeln i Expressen säger Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska institutet, att periodisk fasta minskar insulinnivåerna i kroppen som i sin tur minskar för övervikt, hjärtkärlsjukdom, demens och typ 2-tiabetes hos personer med ärftlighet för diabetes.

  • SÄNKER INSULINNIVÅERNA – ”Att dieten hjälper till att minska insulinnivåerna verkar vara den största hälsovinsten. Insulinnivåerna kopplas till risken att drabbas av hjärtkärlsjukdom, cancer och diabetes”, säger professor Kerstin Brismar.
  • VIKTMINSKNING – ”Fem-två-dieten kan för många människor fungera som ett sätt att gå ner i vikt. Men det viktigaste är att dra ner på kalorierna, rent generellt”, säger professor Valter Longo.
  • HJÄRNAN BLIR MER AKTIV – ”Överlevnadsinstinkten tvingar oss att hålla i gång för att på sikt hitta föda och hjärnaktiviteten i sig tros skydda mot demenssjukdom”, säger professor Mark Mattson.

Roligt med så många positiva effekter av 5:2 dieten tycker jag!